Aniversarea Regelui Mihai I, marcata printr-o emisiune filatelica despre motoarele pe care le-a detinut de-a lungul timpului

Motoarele – fie ca a fost vorba de automobile, motociclete sau avioane – au fost pentru MS Regele Mihai I deopotriva un hobby si un mod de a gestiona tensiunile si presiunile cotidianului, o pasiune care s-a conturat inca din copilarie si a fost cultivata odata cu trecerea anilor.

„Gandacul Rosu” („Red Bug”), masina electrica de fabricatie englezeasca primita de Majestatea Sa la varsta de 6 ani, sau prima sa masina adevarata, un Morris de productie 1927, primita in dar la 8 ani, au fost „vedetele” de la care istoria pasiunii Majestatii Sale pentru caii-putere a prins contur. In total, la venerabila varsta de 95 de ani, Regele Mihai I detine 38 de masini, la care se adauga patru jeepuri militare americane, toate originale, unele primite in dar, altele reconditionate personal de Majestatea Sa.

Impartasind viziunea Regelui, aceea de a vedea motoarele ca pe un triumf al ingeniozitatii umane, Romfilatelia aduce in atentia publicului cea mai recenta emisiune de timbre, avand ca tematica vehicule regale. Intitulata „Motoarele, pasiune regala”, emisiunea este alcatuita din patru timbre, fiind disponibila incepand de joi, 27 octombrie a.c., in magazinele Romfilatelia din Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 4 lei este ilustrat automobilul Aero 30 Roadster, primit cadou in anul 1937, de la presedintele Beneš al Cehoslovaciei. Aceasta este una dintre cele trei masini folosite in tinerete de Majestatea Sa, automobile pe care le conducea intr-o rotatie saptamanala si pe care, dupa cativa ani de condus, le instraina.

Desi interesul sau s-a concentrat asupra masinilor, Majestatea Sa nu s-a limitat la aceste forme de vehicule, conducand si motociclete, asemenea celei ilustrate pe timbrul cu valoarea nominala de 4,50 lei.

Pasiunea pentru condus si pentru autovehicule a fost impartasita si de Regina Ana, unul din aceste momente speciale ale cuplului regal fiind ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 8 lei.

Entuziasmul Regelui Mihai I s-a indreptat si catre aviatie, primul zbor in calitate de pasager fiind intre Bucuresti si Ploiesti, in 1934, cand Regele avea 12 ani. Desi nu i s-a permis multa vreme sa urce intr-un avion, datorita riscurilor pe care acest mijloc de transport le implica, Regele a invatat sa piloteze cu ajutorul pilotului Traian Udrischi, primul avion pe care l-a pilotat singur fiind un Junkers JU 52, model de fabricatie germana.

In Europa, Regele a pilotat avioane indeosebi pe ruta Baneasa – Londra si Baneasa – Roma. In Statele Unite, a lucrat ca pilot de incercare pentru Lockheed Aircraft, vizita sa la fabrica companiei din SUA fiind ilustrata pe timbrul cu voloarea nominala de 15 lei.

Emisiunea filatelica „Motoarele, pasiune regala” va fi prezentata intr-un cadru oficial, joi, 27 octombrie 2016, la Biblioteca Centrala Universitara „Carol I”, evenimentul desfasurandu-se in prezenta Altetelor Lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*